„Tasakaalu kursus. Kuidas saada taas Maa põliselanikuks?“ 28.-30. juunil 2024, Esna mõisas

Elame maailmas, kus inimesi, ühiskonda ja meie elukeskkonda mõjutavad kriisid on laialt levinud ning puudutavad väga paljusid. Nende väljakutsete keskel on vaja leida uus tasakaal, mis ühendab kaasaegse teaduslik-tehnoloogilise arengu põlise loodustunnetusega. Selleks pöörame pilgu algupärase tarkuse poole, mida on õnnestunud elus hoida üle 4000 aasta. Uurime hästi praktiliselt, mida võiks tegelikult tähendada taas Maa põliselanikuks hakkamine ja kuidas seda teha. Süveneme ühte kaasaja põhiküsimustest: kas me oleme maad kurnavad parasiidid või saame olla Maa hoidvad asukad, kes toidavad ja kaitsevad ühist koduplaneeti, mis meile kõik eluks vajaliku annab? Asume avastusretkele, mis viib paljude põlisrahvaste poolt jagatud arusaamani: nii nagu meie vajame elu jätkumist Maal, vajab Maa seda, et meie elame hästi.    

Mida me siin kursusel õpime?

  • Pöörame tähelepanu maale ja mullale ning uurime sümbiootilisi suhteid inimese ja looduse vahel
  • Häälestume maa tarkusele, leiame inspiratsiooni tuhandete aastate vanustest algupärastest kultuuridest nagu on ka kogidel, kes on säilitanud lähedase ja harmoonilise suhte elusa maaga tänaseni.
  • Loome ühendushetki maa ja loodusega, mis ei rikasta üksnes meie endi kogemust ja igapäevast elu, vaid annavad ka tagasi, toites maad nagu tema toidab meid.
  • Süvendame kontakti toidu ja enda kehaga, olles terviklik osa elavast ökosüsteemist. Võtame aega veega rääkimiseks, kasutades selleks üht kindlat praktilist meetodit.
  • Esitame üheskoos väljakutseid meie tänases paradigmas kinnistunud uskumustele ja teeme ruumi uutele vaadetele, mis on parimas tasakaalus loodusega.
  • Teeme looduses mitmesuguseid praktilisi tegevusi, mida saab peale kursust iseseisvalt edasi kasutada ja soovi korral ka oma lähedastele õpetada.

Kursus toimub 28.-30. juunil Esna mõisa hubases peamajas ja lummavas looduses Järvamaal. Alustame reedel ühise õhtusöögiga ja lõpetame pühapäeva pärastlõunal. Osalemistasu 225 eurot hõlmab ka toitlustust ja majutust. Hooandjas kursuse auhinnana valinud toetajad saavad tänukingiks ka autori pühendusega raamatu „Tasakaalu raamat. Vestlused kogi tarkadega.“

Juhendajad:

Anna Reisch on pühendunud positiivsete muutuste innustamisele ning jätkusuutliku ja teadliku tuleviku kujundamisele. Ta on uuendusliku mõttekoja Reinventing Society kaasasutaja, tegeledes uute majandusmudelite, organisatsioonikultuuri ja rahanduse arendamisega. Lisaks oma rollile strateegilise konsultandina jagab Anna oma teadmisi aktiivselt ka õppejõuna ülikoolides, käsitledes olulisi teemasid nagu „Süsteemimuutused ja kliimamuutused“ ning „Jätkusuutlik rahandus“. Tema kirg taastava tuleviku loomiseks on kantud sügavast vaimsest ja intuitiivsest seotusest ümbritseva maailmaga.

Lucas Buchholz on ühiskondlike protsesside uurija ja visionäär. Oma kaasahaaravate loengute ja raamatute kaudu toetab ta põlistarkuse ja kaasaegsete teadmiste sulandumist. Ta on mittetulundusühingu Lebendige Zukunft asutaja, aidates organisatsioonidel leida taastavaid majanduslikke ja sotsiaalseid lahendusi. Olles süvenenud Colombias kõrgel Sierra Nevada de Santa Marta mäestikus elavate kogide sügavatesse õpetustesse, toetub Lucas oma isiklikele kogemustele nii kogide juures veedetud ajast kui koostööprojektidest Euroopas. Lucas kuulub tänaseks nende väheste inimeste hulka, kelle kaudu kogid meie ühiskonnaga räägivad. Ta oskab hästi osutada olulistele õppetundidele, mida saab kaasajal ammutada kultuuridest, mis on harmooniliselt elanud aastatuhandeid. Tema eestvedamisel on lähiajal algamas rahvusvaheline akadeemia programm ja 2024. aasta lõpus jõuab vaatajateni uus dokumentaalfilm “Who Are The Kogi”.

Lisainfo ja registreerimine: koosloomekoda@gmail.com