Meie esimene projekt ’Living University of the Blue Economy on Estonian islands’

Koosloome Koja esimeseks ettevõtmiseks oli 2023. aasta augustis korraldatud ’Living University of the Blue Economy on Estonian islands’.

Innovaatori ja ettevõtja Gunter Pauli juhendatud õppereisil osalenud rahvusvaheline asjatundjate grupp avastas uusi ettevõtmisi Hiiumaal ja Saaremaal.  

Külastati juba tegutsevaid ettevõtteid, uuriti uusi ärimudeleid, vesteldi ekspertide ja kohalike juhtidega, osaleti ringmajanduse konverentsil ning kohtuti inimestega erinevatest jätkusuutlike lahenduste loomise valdkondadest. Gunter Pauli lõi oma näidete ja ühiste vestluste kaudu kogu teemale sinisest majandusest inspireeritud konteksti ja innustas osalejaid tooma uusi põhimõtteid ja lahendusi oma tegevustesse nii era-, äri- kui ka ühiskondlikus elus. Täpsemat programmi saad vaadata siin.

Sinise majanduse projektid jälgivad süsteeme ja leiavad võimalusi kasutades seda, mis on kohapeal kättesaadav ja kohalikule kogukonnale kasulik, erinevalt lineaarsest lähenemisest. On selge, et on vaja minna kaugemale „tavapärasest ärist“, mis tagab lihtsalt kasumi ja turuosa. Need projektid näitavad, et loodusele kõige lähemal olevad ärimudelid on need, mis loovad mitmekordset tulu ja kasu, kaasa arvatud sellist väärtust, mida ei saa rahas hinnata. Kui me saame luua töökohti, mis pakuvad suurt loovust, mitmekesisust, vastupidavust, eetilisi põhimõtteid ja tihedat koostööd, siis miks mitte seda teha?